Praat met Bernice Muntz en ze neemt je binnen no time mee in de wereld van konijnen. Háár wereld, want Bernice is gek op konijnen. Op allerlei manieren verspreidt ze kennis over deze dieren, met als doel het verbeteren van het welzijn van onze langoren. 

“Konijnen zijn zó leuk om naar te kijken.” Bernice is meteen enthousiast als ze haar konijnenliefde uitlegt. “Ze zijn de hele dag actief, laten zoveel verschillende gedragingen zien. Rennen, springen, binkies, dat zijn die typische konijnensprongen. Mijn konijnen Twinkel en Lizzy zijn samen ook zo leuk, bijvoorbeeld als ze elkaar wassen. En ze onderzoeken alles wat nieuw is in hun omgeving. Als ik aan het werk ben, zet ik soms mijn lege koffiemok op de grond. Zodra Twinkel en Lizzy dat doorhebben,  wordt zo’n mok uitgebreid besnuffeld en bekeken.” Stralend: “Ik word iedere dag blij van ze.”

Indeling in zones

Konijnen, horen ze binnen of buiten? Bernice: “Het gaat er vooral om dat de huisvesting past bij konijnen.” Dat betekent allereerst een nachthok met een ruim verblijf. Buiten is een langwerpige ren een goed idee, dan hebben ze de ruimte om te rennen. Voor een koppel kleine konijnen is het gehele verblijf minimaal 7m2, voor een koppel grote konijnen minimaal 10m2. Het nachthok heeft bij voorkeur twee ingangen, zodat het lijkt op de burcht van hun wilde neef.

Konijnen delen hun leefomgeving in verschillende zones in, waar verschillende activiteiten plaatsvinden. De ene plek is om te rusten, de volgende om te eten. Op weer een andere plek wordt gemest en even verderop is de plek om de poten te strekken tijdens een lekker potje rennen. Bernice: “Een ideaal verblijf is dus ingericht met verschillende gebieden. Iedere afdeling moet ruim genoeg zijn voor het gedrag in die zone. Zo moet een rustend konijn languit kunnen liggen, met de achterpoten naar achteren of opzij.”

Huisvesting: wat kan er bij jou?

Dan hebben we nog geen antwoord op de vraag of konijnen beter binnen of buiten kunnen. Bernice glimlacht: “Wat is er bij jou mogelijk en wat past bij jou? Kijk, het konijn is van nature een buitendier. Buiten kunnen ze bijvoorbeeld beter aan de benodigde vitamine D komen, dat ze halen uit zonlicht. Maak je tuin wel konijnproof, zodat ze niet ineens bij de buren in de tuin zitten of van giftige planten  eten.” Bernice: “Voordeel van binnen huisvesten is dat je ziekten eerder in de gaten hebt, gewoon omdat je ze meer in het zicht hebt. Doordat konijnen prooidieren zijn, laten ze slecht zien dat ze ziek zijn.”

Hitte is funest voor konijnen

Bernice vestigt nog even de aandacht op hitte. “Boven 27 graden krijgen konijnen het echt moeilijk. Wilde konijnen kruipen dan in hun burcht, waar het tussen 10 en 15 graden is.” Bij warm weer moeten de dieren toegang hebben tot schaduw, koel water, een ligplek zonder bodembedekking en bijvoorbeeld een koelsteen. Ook bij binnenkonijnen moet je opletten bij hitte, een kamer op het zuiden is veel te warm. Zorg sowieso altijd voor voldoende ventilatie bij binnenkonijnen. Nog één laatste opmerking van Bernice: “Zorg binnen voor een stroeve ondergrond, bijvoorbeeld met een mat of een stuk tapijt.”

Tekst: Kirsten van Valkenburg

Foto via Bernice Muntz

 

In ons tijdschrift deelt Bernice meer tips, over voeding, koppelen, een band opbouwen met je konijn en hoe je een stabiel volwassen konijn krijgt. Het hele artikel lezen? Neem een (proef)abonnement op Boerenvee. Vermeld in het opmerkingenveld dat je nummer 3 van 2023 als eerste nummer wil ontvangen.