Het madenseizoen is nog in volle gang. Vliegen leggen eitjes in de wol/op de huid van het schaap, uit de eitjes komen de maden die zich een weg naar binnen eten. Ze kunnen zo gemakkelijk een schaap het leven kosten. Je ziet aan een schaap wanneer deze maden heeft doordat ze gaan schuren, ‘rollen’ en happen, het jeukt namelijk verschrikkelijk.

Op Schapenforum vroeg iemand om raad, dit wil Boerenvee graag met jullie delen:

‘Heeft iemand een tip om de groene vliegen weg te houden bij een ooi die gisteravond met Sarnacuran shampoo is gewassen? De maden zijn allemaal weg, maar ik zie zo´n 10 vliegen op het eind van haar rug zitten, de plek die kaal geknipt en gewassen is. Ze stinkt nog behoorlijk naar maden en / of de shampoo, mogelijk de reden waarom de vliegen haar lastig blijven vallen. Ze hapt constant geïrriteerd achterom en ik zou meer voor haar willen doen zodat ze rust krijgt en bij kan komen.’

Tips kwamen er veel: meer wol wegscheren of zelfs het hele schaap, zodat je geen plekken over het hoofd ziet.
Wassen met neocidol, soda, groene zeep of biotex, soms in de herhaling. Daarna open plekken insmeren met Calendulan zalf (bij wondjes eerder betadine zalf of wondspray gebruiken). Verdere besmetting is te voorkomen met anti vliegenspray (van verschillende merken, veel zijn ze op basis van hertshoornolie dat ook puur te gebruiken is).

Bij Boerenwinkel zijn veel van dit soort producten te koop.

Foto: hokamix.nl