Het madenseizoen is in volle gang. Juli en augustus zijn beruchte maanden als het gaat om myiasis bij schapen. De blauwgroene bromvlieg legt zijn eitjes in de wol van het schaap. Uit de eitjes komen maden die zich door de huid boren. Daar vreten ze het onderliggende weefsel weg. Vooral de combinatie van warm weer en een natte of vuile vacht trekt de vliegen aan.

Nadat de schapen in de winter of het voorjaar geschoren zijn, is de vacht te kort voor de vliegen om hun eitjes inΒ te leggen. Die periode duurt zo’n twee tot drie maanden. Dus juist in de zomer kan de vacht weer lang genoeg zijn voor aantasting met myiasis.

π™‘π™šπ™§π™¨π™˜π™π™žπ™Ÿπ™£π™¨π™šπ™‘π™šπ™£
Een schaap dat maden heeft, gaat schuren, ‘rollen’ en happen door de jeuk. Het stampt met de achterpoten en zwaait met de staart.

π™‹π™§π™šπ™«π™šπ™£π™©π™žπ™š
Controleer iedere dag de schapen op de verschijnselen van myiasis. Kies eventueel voor een tweede scheerbeurt. Zijn er schapen met vieze konten? Scheer de achterhand en de staart. Er zijn middelen verkrijgbaar met een preventieve werking tegen myiasis.

π˜½π™šπ™π™–π™£π™™π™šπ™‘π™žπ™£π™œ
Voor de behandeling van myiasis moet het aangetaste schaap geschoren worden. Daarna moet het schaap behandeld worden, er zijn verschillende middelen in de handel. Controleer de hele kudde, want vaak zijn er meerdere schapen aangetast.

Foto: hokamix.nl