Zaterdag 7 september is het mogelijk om her en der in Nederland boerderijen met lakenvelder runderen te bezoeken. De dag is een initiatief van Vereniging Lakenvelder Runderen.

De Lakenvelder is een uniek en zeer zeldzaam Nederlands runderras dat al zeker sinds 1200 na Christus in ons land voorkomt en vooral herkenbaar is vanwege haar witte band (het laken) om de middenhand. De Dag van de Lakenvelder wordt voor de vierde keer gehouden en trok vorig jaar bijna 4000 bezoekers. Dit jaar kunt u op zaterdag 7 september op veertien boerderijen kennis maken met dit bijzondere ras.

Een zeldzaam Oud-hollands ras

De Lakenvelder is van origine een Nederlandse dubbeldoel koe met opvallend beste benen, een goede vruchtbaarheid en een zeer hoge duurzaamheid. In de middeleeuwen kwamen Lakenvelders vooral op landgoederen voor. Dit leverde de Lakenvelder de bijnaam ‘Kasteel en Parkrund’ op. Tegenwoordig lopen Lakenvelders bij melkveehouders hobbyboeren, natuurbegrazingsprojecten, zorgboerderijen en bedrijven met agrotoerisme. Maar voor de Dag van de Lakenvelder 2013 stellen ook twee landgoederen hun bedrijf open voor publiek. Dit biedt het publiek een unieke inkijk in de Nederlandse geschiedenis.

De deelnemerslijst en meer informatie is te vinden op www.dagvandelakenvelder.nl