Wat begon met vier merinoschapen en een geleende ram groeide uit tot een serieus bedrijf met een kleine honderd dieren, waar alles draait om 100% kriebelvrije wol. Boerderij Blij Bezuiden in het Zeeuwse Koewacht laat deze wol in Italië verwerken tot superzachte garens.

Voordat Janny Wijna en Jean-Paul van den Bunder van wal steken over hun wolmerino’s, moeten er eerst vijf schapen apart worden gezet die de volgende dag verhuizen.  Het vangen van de schapen gaat van een leien dakje. De dieren volgen Janny en haar emmer brokjes als makke lammetjes naar een, met schapenhekjes, afgezet stuk. Daar selecteert ze de vijf toekomstige verhuizers, de rest mag weer de wei in. Vervolgens lopen de vijf jonge ooien probleemloos achter de emmer brok aan de kapschuur in. Het hele gebeuren karakteriseert één van de eigenschappen van de wolmerino: niet paniekerig, rustig, aanhankelijk en zachtaardig.

Van vier merino’s naar een volwaardige wolboerderij

Janny Wijna kwam zestien jaar geleden samen met haar partner Jean-Paul van den Bunder in Koewacht wonen, een grensdorp in Zeeuws-Vlaanderen. Een plek met een flink stuk grond, waar een paar schapen het gras mooi kort konden houden.“We kregen de kans om vier merino’s van iemand uit Brabant over te nemen. Inmiddels zijn we uitgegroeid naar 62 volwassen dieren, waarvan 55 fokooien en 7 rammen”, vertelt Janny. Het fokdoel van de wolboerderij? Een merinoschaap dat zowel mooie fijne en kriebelvrije wol produceert, maar waar ook nog vlees aan zit; een dubbeldoelschaap. “We selecteren op dieren met een open gezicht en dus niet te veel wol op de kop. Overmatige wolgroei belemmert het normale zicht, vooral bij regenachtig weer. Het welzijn van onze dieren staat op nummer één.”

In Nederland richt men zich voornamelijk op de productie van lamsvlees en is wol slechts een bijproduct. Het maakt niet veel uit of je nu de grove wol van een Texelaar of de fijne wol van een wolmerino aan de handelaar meegeeft, de opbrengst is nagenoeg gelijk. Daar willen Janny en Jean-Paul met hun wolboerderij verandering in brengen. Hoe zij dit willen doen? Je leest er alles over in Boerenvee nummer 4 van 2021.

Wil je dit nummer als eerste nummer van je (proef)abonnement ontvangen? Dat kan! Vraag hier je abonnement aan en vermeld in het opmerkingenveld dat je Boerenvee nummer 4 als eerste nummer wil ontvangen.

Tekst en foto: Jan Smit