De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer heeft in een tweede hooimonster het giftige herfsttijloos aangetroffen.

Naar aanleiding van de publiciteit in de afgelopen dagen over de vondst van herfsttijloos in een monster, stuurde een fouragehandelaar uit het oosten van het land enkele planten in die hij niet vertrouwde. Deze planten waren afkomstig uit een partij hooi, die in december aangeleverd was vanuit het Eifelgebied. Na botanisch onderzoek heeft de GD bevestigd dat het inderdaad gaat om herfsttijloos.

Herfsttijloos is giftig voor alle dieren. De plant bevat colchicine dat onder meer schadelijk kan zijn voor ongeboren veulens, irriterend is voor de slijmvliezen, bloederige diarree veroorzaakt en problemen kan opleveren met de nierfunctie en het centraal zenuwstelsel. De betrokken handelaar heeft uit voorzorg het uit deze partij geleverde hooi zoveel mogelijk teruggehaald. De partij wordt verder terug getraceerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Voor veehouders die ruwvoer hebben liggen waaraan zij twijfelen, mogelijk omdat het uit een natuurgebied afkomstig is of omdat het planten bevat die niet herkenbaar zijn, is het mogelijk dit te laten onderzoeken bij de GD.