In oktober werd vogelgriep vastgesteld bij twee dode knobbelzwanen. Het ging om de zeer besmetttelijke variant H5N8 van de vogelgriep. Daarom stelde minister Schouten van LNV sinds 23 oktober een ophokplicht in voor alle commercieel gehouden pluimvee. Maar nu zijn er ook regels voor houders van hobbyvogels.

Update vogelgriep

Op een bedrijf met vleeskuikenouderdieren in Altforst (Noord-Brabant) is op 29 oktober vogelgriep vastgesteld. De dieren van tien andere pluimveebedrijven in de omgeving van het besmette bedrijf zijn bemonsterd. Alle tien bedrijven zijn negatief getest op vogelgriep.

Door bedrijf met vogelgriep ook regels voor hobbyvogels

Nadat het vaststellen van de aanwezigheid van vogelgriep op het pluimveebedrijf, zijn er nu ook landelijke verplichtingen voor houders van hobbyvogels. Zij moeten hun dieren op zo’n manier afschermen dat ze niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een overkapte volière of ren te houden. Deze verplichting geldt ook voor dierentuinen en kinderboerderijen. Zij mogen wel gewoon publiek ontvangen.

Geen tentoonstellingen met hobbyvogels

Ook is er een verbod op tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.