In Pijnacker-Nootdorp geldt sinds 29 mei een hanenverbod. Inwoners worden elke dag om 5.00 uur ’s morgens onvrijwillig gewekt door het gekraai. Dat heeft zoveel burenruzies veroorzaakt, dat de gemeente nu met een algemeen verbod komt.
Het team gemeentelijke handhaving heeft twee jaar de handen vol aan de ongewenste wekkers, schrijft de krant. Volgens een woordvoerster gaat het soms ook om pauwen of kalkoenen.

Er is geprobeerd om klagers en eigenaren met elkaar in gesprek te brengen, soms zelfs met onafhankelijke bemiddelaars. Maar het had allemaal geen zin. Om meer burenruzies te voorkomen, gaat de gemeente het algemene hanenverbod instellen.

Haan in de soep

De krant sprak met een eigenaar van twee hanen en vijftien kippen uit Delfgauw. Deze eigenaar heeft geen klachten gekregen, maar kan zich wel voorstellen dat het vervelend is. Volgens hem kraaien de hanen �s morgens tegen elkaar op. ‘Misschien moet een van hen toch maar in de soep.’ Maar zo’n vaart zal het niet meteen lopen, want de hanen hoeven alleen weg als de buren er ook echt last van hebben. De regel geldt ook alleen voor de woonwijken en niet voor het buitengebied.