De landgoedachtige omgeving van Stal de Ploeg in Wenum- Wiesel vormde afgelopen zaterdag een prachtig decor voor de Nationale Keuring van Vereniging Het Groninger Paard. De aangifte van paarden was bescheiden, maar over de kwaliteit was de jury zeer te spreken. Shows met onder meer 19e-eeuwse koetsen en de ruime belangstelling van publiek, maakten het plaatje compleet.

De beste Groninger paarden uit alle windstreken van Nederland werden door hun trotse eigenaren geshowd en beoordeeld door een jury. De kwaliteit van de paarden was goed en het nationaal kampioenschap spannend. De eindstrijd vond plaats tussen de driejarige Rennie (Goldstern x Alderik; f/e M. Boerma-Wegter) en de vierjarige Festina (Lancelot x Bolero; f/e J. van Asperen). Het kampioenslint ging uiteindelijk naar Rennie, een chique merrie die makkelijk stapt en met veel regelmaat draaft. Ook op de regionale keuring in Tolbert was deze merrie kampioen.

Bij de veulens wist Eleanor van Nieuwland (Ede x Lancelot; f/e J. & S. Zandvliet) voor een verrassing te zorgen. Eleanor was nog te jong voor de regionale keuringen, maar wist direct het nationaal veulenkampioenschap te veroveren. Het is een correct gebouwd veulen met een opvallend goed gesteld achterbeen en sterke, ruime bewegingen.

Beste fokmerrie

De titel ‘beste fokmerrie met veulen’ ging naar Gerline (v. Gerlinus) met hengstveulen Ravinus (v. Ravel). Hiervoor ontving eigenaresse I. van der Pasch ‘de glazen druppel’ van Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Gerline is een fraai gelijnde modelmerrie van het type dat Vereniging Het Groninger Paard graag ziet. Ravinus is een goed gebouwd 1e premie veulen met een mooi front en edel hoofd. Zijn stap en draf zijn goed, waarbij het gebruik van het voorbeen in draf in positieve zin opvalt.

Shows

Tussen de keuringsrubrieken door waren diverse shows met Groninger paarden. Zo trad Groninger dekhengst Mats (v. Gerlinus) op in een pas de deux naast zijn model-dochter Maartje, waarbij de amazones keurig beugel aan beugel reden. De tijd leek even te hebben stilgestaan toen er twee prachtige 19e eeuwse rijtuigen in de ring verschenen. Koetsiers J. van Asperen en W. Verdoorn (Verdoorn Gelegenheidskoetsen) uit Alblasserdam spanden hun Groningers in voor een fraaie Landaulet (1876) en een zeldzame Alblasserdamse schuitjes pheaton (1855). Deze authentieke verschijningen konden rekenen op enthousiaste reacties en applaus van het aanwezige publiek.