Zes varkens zijn gedumpt in Lauwersoog. Ze zijn opgevangen. De eigenaar is opgespoord. De varkentjes hebben de gemoederen in Lauwersoog aardig beziggehouden. Begin augustus werden er buiten het dorp drie varkens gezien, een dag later liepen er nog drie varkentjes rond. Het vangen bleek een hele opgave.

De politie, boswachter, Faunavisie Wildcare, Norma’s Universum en medewerkers van de Hobbyvarkenvereniging moesten eraan te pas komen om de varkentjes een veilig onderkomen te bieden.

“De angstige beesten vlogen alle kanten op en hebben de grond flink omgewroet”, zegt boswachter Liesbeth van den Berg ten RTV Noord over de reddingsactie.

Ze vertelt hoe de eerste drie varkens dinsdag in de namiddag gespot werden bij het Strandpaviljoen ten zuiden van Lauwersoog. Die werden snel in veiligheid gebracht. De volgende dag ging de telefoon opnieuw, vertelt Van den Berg.

“De politie, of we die varkens nog konden vangen. Bleek dus dat er nog drie rondliepen”, blikt zij terug.

‘We zijn gisteren de hele dag bezig geweest om ze te vangen, want het is een groot gebied. Ook bestond het gevaar dat ze de drukke weg zouden oversteken. Het laatste varkentje hadden we gelukkig net voor het noodweer binnen.’

Ragnhild Diepens, voorzitter van de Hobbyvarkenvereniging, wist via het oormerk de eigenaren te traceren. Die hadden de dieren voor slechts tien euro gekocht. Een reden voor de dumping gaven ze niet.

(op de foto staat een ander varken)