Valentijnsdag wordt door velen aangegrepen om die ene bijzondere persoon voor zich te winnen. Want samen is leuker dan alleen. Dat geldt echter ook voor veel van onze huisdieren. Heeft jouw huisdier al een maatje? Vraagt het LICG zich af.

Veel dieren die als huisdier worden gehouden zijn van nature groepsdieren, net als de mens. Om gelukkig te zijn en hun natuurlijke gedrag te kunnen uitvoeren, hebben ze een soortgenoot nodig. En hoe goed je ook voor hen zorgt, hoeveel liefde je ook geeft: je kunt nooit de plaats innemen van een konijn, cavia, parkiet of dwergpapegaai.

Wie van zijn huisdier houdt, wordt er toch vrolijk van om zijn dier gelukkig te zien met een soortgenootje? Niks leuker dan twee dieren die met elkaar spelen, rennen, wassen, knuffelen, samen eten of tegen elkaar aan slapen! Het maakt de dieren interessanter en levendiger om naar te kijken, en houdt ze actief en gezond.

In de bijsluiters van het LICG leest u welke dieren groepsdieren zijn. Heeft u zo’n groepsdier in zijn eentje zitten? Denk er dan eens serieus over om hem een maatje te geven. In een asiel of opvang zitten vaak geschikte kandidaten, volwassen dieren die met jouw huisdier een goede match zouden kunnen vormen. Men kan jou meestal helpen bij het vinden van een goede combinatie en het wennen van de dieren aan elkaar. Zoek je een vriend of vriendin voor uw konijn, dan kun je hierover alles lezen in ons document Koppelen van konijnen. Want zoiets moet wel met beleid gebeuren: ze moeten elkaar leuk vinden en elkaar leren kennen. Je wilt immers ook niet zomaar met een wildvreemde Valentijn gaan samenwonen?