Schapenhouder Anton Moll uit het Friese Gorredijk wachtte een zeer onaangename verrassing toen hij op 14 mei voor de dagelijkse verzorging in het land bij zijn schapen kwam. “Er lagen vijf dode schapen en een zesde was er zo slecht aan toe dat deze ook korte tijd later overleed”, vertelt de hobbyhouder. “Ik heb de jachtopziener erbij gehaald en hij twijfelde geen moment: dit was het werk van een wolf.  Vervolgens is hier iemand van het faunafonds geweest om een DNA-monster af te nemen. Twee weken later kreeg ik de uitslag die bevestigde dat mijn schapen inderdaad het slachtoffer zijn geworden van een hongerige wolf.”

Doordat door middel van DNA-onderzoek is vastgesteld dat de schapen zijn gedood door een wolf, ontvangt de onfortuinlijke schapenhouder binnenkort een schadevergoeding vanuit het Faunafonds. De wolf wordt steeds vaker gezien en dus neemt het aantal schademeldingen ook toe, vertelt Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland. “Wolven eten doorgaans reeën, maar schapen zijn voor een wolf in veel gevallen gemakkelijk toegankelijk. Het is overigens niet zo dat je er helemaal niets aan kunt doen om dit te voorkomen. Als je vijf stroomdraadjes zou plaatsen, waarvan de onderste op twintig centimeter boven de grond en de bovenste op één meter twintig, dan biedt dat voldoende bescherming tegen wolven. We hopen dat deze preventieve voorzorgsmaatregelen binnenkort vanuit de overheid gesubsidieerd gaan worden.”

Voor wie het vermoeden heeft dat zijn of haar vee is aangevallen door een wolf, heeft Lelieveld een aantal waardevolle tips: “Raak de dieren niet aan en laat ze zo liggen zoals je ze hebt aangetroffen. Maak meteen melding bij het Faunafonds, zodat zij een specialist kunnen sturen om een DNA-monster af te nemen. Het is van groot belang dat het DNA-monster binnen 24 uur wordt afgenomen. En maak foto’s van hoe je de dieren hebt aangetroffen.”

Het Platform Kleinschalige schapen- en geitenhouders pleit voor een eenmalige subsidie van € 200 per ooi voor wolfwerende maatregelen. Dat houdt in: extra stroomdraadjes of een hond erbij. In Duitsland werkt dit goed.

47 schapen dood door wolf

Het Faunafonds heeft van maart 2015 tot maart dit jaar van 47 schapen vastgesteld dat ze zijn doodgebeten door een wolf. Er is tot dusver bijna 14.000 euro uitgekeerd aan vergoedingen. Ruim 41 recente gevallen (tot juli 2018) zijn nog bij het Faunafonds in behandeling. De afgelopen drie maanden zijn er 66 nieuwe meldingen van doodgebeten schapen geregistreerd, waaronder 26 bij schapenhouder Christian Kalter in het Overijsselse Laag Zuthem. Twaalf schapen werden dood gevonden, veertien waren zo toegetakeld dat ze moesten worden afgemaakt.

Foto: Jeroen Kloppenburg