Bij een biologisch leghennenbedrijf met bijna 24.000 lkippen in Zeewolde (Fl.) is vogelgriep gevonden. Het bedrijf heeft twee stallen met buitenuitloop. Het gaat waarschijnlijk om de milde H7 variant, meldt het ministerie van EZ.

De besmetting op het pluimveebedrijf kwam aan het licht nadat de pluimveehouder in een van de stallen een lagere voeropname en een vermindering van de eierenproductie constateerde. Ook stierven er wat meer kippen dan normaal.

Het bedrijf wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. Binnen dit gebied liggen geen andere pluimveebedrijven. Er geldt sinds vanmiddag een beperkingsgebied van ruim 1 kilometer rond het bedrijf in Zeewolde. Tevens is een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en pluimveemest van kracht.

Van de kippen in Zeewolde is sectiemateriaal ingezonden naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer, die vervolgens swabs naar het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad zond. Daar bleken de swabs positief voor aviaire influenza type H7.