Volgens de Duitse biologe Christina Fritz kan voordroogkuilgras voor paarden ongezond zijn. Kuilgras zou de darmflora ongunstig beinvloeden.

Inkuilen van gras gebeurt door middel van een fermentatieproces door melkzuur gisting met melkzuurbacteriën. Dit zou volgens Fritz leiden tot een ophoping van melkzuurbacteriën in de dunne en dikke darm van het paard. Deze toename van melkzuurbacteriën verlaagt de pH, waardoor de darmen verzuren en “goede” bacteriën in de darmen afsterven. Deze verzuring veroorzaakt irritatie van het darmslijmvlies, waardoor cellen van het darmslijmvlies afsterven. Hierdoor zou een lekkende darm kunnen ontstaan, waardoor veel water met de mest wordt uitgescheiden.

Fritz vermoedt dat de veranderde darmflora door kuilgras ook betekent dat de aanmaak van B-vitamine en vitamine K vermindert. Deze vitaminen worden bij gezonde paarden in de darmen aangemaakt. Tevens zouden toxinen (giftige stoffen) vrijkomen die moeten worden afgevoerd door de lever. De giftige stoffen en zuren leiden tot overbelasting van de lever, waardoor de ontgiftende werking van de lever zou afnemen.

Volgens Dr. Fritz zouden hierdoor diverse problemen kunnen ontstaan: Water bij de mest, diarree, koliek, mok, zomer(eczeem), hoefbevangenheid, dikke benen, allergieën en een slecht immuunsysteem.

Bron: Voervergelijk.nl