Koninklijke Vereniging “Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger” (KVHT) raakt voorlopig het predikaat koninklijk voorlopig niet kwijt.

Dit schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in brief aan de Tweede Kamer waarin ze antwoorden geeft op vragen van kamerlid Henk van Gerven (SP). Ook al zijn er op de site (www.kvth.nl) van de vereniging paarden met gecoupeerde staarten te zien, volgens Dijksma voldoet KVHT nog steeds aan de criteria om het predikaat koninklijk te mogen dragen. ,,De organisatie heeft zich toegelegd op het veranderen van de cultuur binnen de fokkerij en draagt de boodschap uit dat het couperen van paardenstaarten maatschappelijk ongewenst is. Dit is in het communicatiepla verankerd en wordt actief op de ledenvergaderingen uitgedragen”, schrijft Dijksma aan de Kamer.

Geen extra maatregelen

De staatssecretaris geeft ook aan dat ze geen aanvullende maatregelen kan nemen om het couperen van staarten van trekpaarden te voorkomen. In Nederland is couperen van paardenstaarten niet toegestaan, maar een aantal fokkers wijkt uit naar het buitenland om daar de staarten te laten verwijderen.