Veulens zijn met name gedurende de eerste maanden van het leven bijzonder gevoelig voor bacteriële infectieziekten. Bepaalde suikers blijken een gunstig effect te hebben op ontstekingsreacties.

Veelbelovend zijn vooral niet-verteerbare suikermoleculen van natuurlijke oorsprong. Dat blijkt uit onderzoek van Dax Vendrig die methoden onderzocht om het immuunsysteem in veulens te versterken. Vendrig hoopt op 29 augustus aan de Universiteit Utrecht te promoveren.

Het immuunsysteem herkent bacteriën met behulp van ‘Toll-like receptors’ (TLRs), een bepaald soort eiwitten. TLRs bepalen de reactie van het immuunsysteem op bacteriën en spelen een grote rol in de ontwikkeling van zowel de afweer tegen mogelijk schadelijke bacteriën als de tolerantie voor lichaamseigen bacteriën. In zijn proefschrift beschrijft Vendrig de effecten van de beïnvloeding van specifieke TLRs en de verschillen in reactie tussen cellen van pasgeboren veulens en volwassen paarden.

Paardenbiest

De promovendus toonde daarnaast aan dat suikers van paardenbiest ontstekingsreacties onderdrukt, en dat verschillende specifieke suikerpreparaten, die commercieel verkrijgbaar zijn, zowel remmend als stimulerend kunnen werken op ontstekingsreacties.

Bron: Universiteit Utrecht