Ook in de toekomst blijft het mogelijk om dierenshows te organiseren. Maar doe het wel op een manier die zorgt voor maatschappelijk draagvlak.

Dit zei Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken (EZ), zaterdag 15 december bij de opening van kleindierenshow Oneto in Enschede. Omdat Oneto dit jaar voor de 60-ste keer gehouden wordt was staatssecretaris Dijksma gevraagd om de officiële opening te verrichten.

,,Als privé-persoon heb ik de Oneto al enkele keren bezocht”, onthulde Dijksma. ,,We hebben thuis een paar cochins en zijdehoenders, en zijn dus liefhebber van mooie kippen.”

Staatssecretaris Dijksma zei dat de overheid dierenshows niet gaat verbieden, ook al zijn er maatschappelijke groeperingen met veel kritiek. ,,Shows zullen er blijven. Natuurlijk kunnen de spelregels veranderen. Speel in op kritische geluiden door de laten zien dat je een show kunt houden die niet leidt tot stressvolle situaties voor de dieren”, adviseerde Dijksma. ,,Laat zien aan de maatschappij wat je doet, en zorg op die manier voor draagvlak voor je liefhebberij.”