Het houden van alpaca’s, kangoeroes, lama’s kamelen, dromedarissen mag straks alleen nog onder speciale voorwaarden.

Dat vloeit voort uit de zogenoemde positieflijst voor zoogdieren, die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vanaf volgend jaar mogen enkel dieren worden gehouden, die op deze lijst staan.

De overheid maakt onderscheid tussen diersoorten die niet gehouden mogen worden, diersoorten die zonder speciale voorwaarden gehouden mogen worden en diersoorten waarvoor voorwaarden gelden. Tot de eerste categorie behoren onder meer de wasbeer, de Japanse eekhoorn en de bergkangoeroe. Tot de dieren die zonder speciale voorwaarden gehouden mogen worden, behoren de gebruikelijke landbouwhuisdieren en konijnen, cavia’s, ratten en muizen.

Onder meer alpaca’s, kangoeroes, lama’s kamelen en dromedarissen staan op de lijst van dieren die alleen nog onder speciale voorwaarden gehouden mogen worden. Wat die voorwaarden zijn, is nog niet bekend.

Overgangsbeleid

Eigenaren van soorten die niet op de lijst staan, krijgen te maken met een overgangsbeleid. Zij mogen de dieren houden zolang die in leven zijn, mits middels een chip of DNA te identificeren. Tevens zal voor deze soorten een fokverbod worden ingevoerd. Dijksma wil eind volgend jaar ook een positieflijst voor reptielen vogels naar de Kamer sturen.