De markt voor schapenvachten is opgedeeld in een (hobbymatig) nijverheidscircuit, waarin prijzen tot 15 euro redelijk worden geacht voor de mooiste vachten en de (professionele) kunst- en designcircuit, waarin prijzen voor vilten tot kleden kunnen oplopen tot 65 euro voor één bijzondere vacht.

Maar 10 tot 50% van de exclusieve vachten wordt niet tegen de gewenste kwaliteitsprijs afgezet en verdwijnt in de baal.

Vanuit het circuit worden daarnaast ook de vrijwillige, (betaalde en onbetaalde) hand- en spandiensten geleverd, waarvan het productiesysteem mede afhankelijk is. Er is echter geen directe relatie tussen de inzet van vrijwilligers en de prijzen die er op het ene of het andere bedrijf worden betaald voor de vachten. De prijshoogte en –variatie hangt mede samen met de (mogelijkheden tot) bedrijfsprofilering. Dat maakt de economische analyse van het productiesysteem complex.

Variatie

Uiteindelijk wordt 10-50% van de exclusieve vachten (met sterke variatie tussen bedrijven) niet afgezet voor de gewenste kwaliteitsprijs. Die vachten verdwijnen na verloop van tijd “in de baal” tegen de laagste prijs. Dat maakt het overzicht over de werkelijke economische waarde van de kwaliteitsvachten extra complex.

De Nederlandse Fokkersvereniging het Drentse Heideschaap (NFDH) is op de trend ingesprongen en stimuleert sinds kort de (internationale) verkoop van vachten van de Drentse (en Schoonebeeker) heideschapen via hun website, waarop ook Engelse trefwoorden staan. De (internationale) vraag blijkt erdoor te groeien. Verzending in verhuisdozen is meestal vrij eenvoudig, maar de betaling levert soms problemen op, vooral bij landen buiten de Eurozone (zoals Rusland). Naar verwachting kan de handel in kwaliteitsvachten met behulp van de website zich in de toekomst nog zeker uitbreiden.

Ook de afzetmarkt voor de hobbymatige verwerking door liefhebbers van spinnen en breien kan nog groeien, omdat er een brede tendens lijkt te ontstaan van herwaardering van ambachtelijke (huiselijke) activiteiten, waaronder ook koken en knutselen. Deze markt zou nog verder gestimuleerd kunnen worden met nieuwe ideeën voor spannende workshops. Met een groei van deze markt kan ook het aanbod aan deskundige vrijwilligers voor het opvangen van arbeidspieken in de sector groeien. De schapenhouders kunnen hiervan profiteren, bijv. voor het sorteren van vachten tijdens het scheren.

Klik hier voor het complete artikel

Bron: www.verantwoordeveehouderij.nl