Meer dan de helft van de Nederlandse schapenslachterijen slacht vanaf juni geen schapen meer wanneer deze dieren niet zijn voorzien van een elektronische chip.

Dat zegt de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV). Volgens de vereniging is het niet goed mogelijk om bij schapen waarbij de chip ontbreekt garanties te geven dat het dier in orde is en dat het vlees van het geslachte dier volledig veilig is. Om de voedselveiligheid te garanderen moet voor de slacht de geschiedenis van het dier worden gecontroleerd. Bij schapen die niet gechipt zijn, is dat heel bewerkelijk, stelt de VSV.

Bij een schaap zonder chip in het oormerk moet de controle worden gedaan aan de hand van het nummer op het oormerk. Dat is voor slachterijen enorm bewerkelijk, aldus een woordvoerder van de VSV. Bij een chip in het oormerk is de benodigde informatie gemakkelijk via de computer uit te lezen. De VSV denkt dat schapenhouderijen bij hun dieren niet altijd oormerken met een chip toepassen omdat het duurder is.

Bron: NOS