Op bezoek bij het Cursuscentrum schapen drijven in Uffelte

Het is een gezellige boel op het erf. Een Australian Shepherd met haar eigenaar stuurt een clubje schapen door een parcours heen. Op hetzelfde moment betreedt cursiste Marit met haar Border Collie Pippa de schaapskooi. Ze halen een schaap uit de kudde, een preventieve wormenbehandeling is nodig. Moe maar voldaan vertrekt de Australian even later naar huis, de volgende leerling staat al klaar.  

Schapen drijven met mens en dier

“Ik heb een natuurlijk overwicht als ik met honden werk. En ik train graag mensen. Dit is de perfectie combinatie,” vertelt trainer Jaap Kremer (63). Jaap raakte op zijn 46e zijn baan kwijt en besloot toen zijn hart te volgen en voor zichzelf te beginnen. Sinds zeven jaar is de voormalige schaapskooi van de Holtinger schaapskudde in Uffelte (Drenthe) zijn werkplek.

Het schapen drijven zit Jaap in het bloed. Hij móet het doen, net als de honden die bij hem komen. “Dat hoedgedrag, die werkhouding, zit in die honden. Daar moet je als eigenaar wat mee. Die honden gaan het veld op en komen er ‘zen’ weer af.”

Schapen drijven: verschillende rassen en verschillende mensen

Er komen veel verschillende rassen trainen bij Jaap. De mensen die bij Jaap lessen zijn even divers als hun honden. Jaap: “Het zijn vaak mensen die zelf schapen hebben en die met hun hond willen kunnen verplaatsen. Een deel wil daadwerkelijk herder of hulpherder worden, alleen al hier op het Holtingerveld lopen zes oud-cursisten van mij.”  En een deel van de mensen kiest een mooie hond uit en komt er vervolgens achter dat die afwijkend gedrag vertoont. Maar schapen hoeden is geen heropvoeden,” benadrukt Jaap. “Je moet dit wel écht samen willen doen met je hond.”

Plezier voor beiden

José traint hier met de zesjarige Pepper, een Gos d’Atura, een van oorsprong Catalaans herdersras. In het begin was Pepper bepaald niet de makkelijkste, vertelt ze. “Ik wilde meer controle over mijn hond, meer afstemming. Deze honden hebben de aanleg om te hoeden. Ze wíllen de schapen bij elkaar halen en bij de baas brengen. Dit werk brengt ons beiden plezier. Door het schapen drijven word je steeds hechter met je hond.”

Schapen drijven in actie

Mufasa leert schapen drijven

Vandaag komt ook acht maanden oude Mufasa met zijn baas Tin trainen. Mufasa is een Beauceron, een Franse herdershond. Tin heeft zelf schapen. “Het is praktisch en leuk als Mufasa die in en uit de stal kan halen.” Tin zocht bewust naar deze lessen. “Beaucerons zijn gevoelig voor druk. De hond moet zijn eigen keuzes kunnen maken. Ik wil niets afdwingen, maar hem laten begrijpen wat hij moet doen. Dat doet Jaap.”

De grote dag

Vandaag is een grote dag voor Mufasa. Na de nodige ‘droge’ training, dus zonder schapen, mag hij voor het eerst bij de schapen in de kooi. Even is het overal chaos. De hond stort zich vol tussen de schapen, die natuurlijk alle kanten op schieten. Mufasa weet van gekkigheid niet meer wat te doen en hapt zelfs een paar keer naar de voorbij rennende dieren. Hét moment voor Jaap om in te grijpen, want dit mag Mufasa absoluut niet doen. Streng gooit de trainer zijn pet naar de hond. Mufasa schrikt en is meteen weer bij de les.

Schapen drijven: een snelle leerling

Verbazingwekkend snel heeft de Beauceron door wat de bedoeling is. Binnen tien minuten stuurt Tin, met de nodige hulp van Jaap, Mufasa keurig om de kudde heen. Baas en hond houden de schapen netjes bij elkaar. Jaap is zichtbaar trots: “Heel erg knap!”

Tekst en foto’s: Judith van der Steeg 

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Word abonnee van ons tijdschrift.