Vier paarden zijn gestorven aan een chronische ijzervergiftiging. Dat meldt de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

De paarden verbleven in de Horstermeerpolder in de gemeente Wijdemeren en in de Oostelijke Binnenpolder, gemeente Stichtse Vecht.

De dieren hebben meerdere jaren slootwater gedronken met verhoogde ijzergehaltes. Het water bevatte 9 tot 149 keer de toegestane hoeveelheid ijzer voor drinkwater voor vee.

Dit zorgt voor een stapeling van ijzer in verschillende organen en leidt uiteindelijk tot leverfalen. Dat paarden een ijzervergiftiging konden krijgen, was tot op heden nog niet bekend.

Sloot afgezet
‘Bij verhoogde ijzerwaardes moet de sloot worden afgezet’, zegt Mathijs Theelen, specialist Inwendige Ziekten bij de Universiteitskliniek voor Paarden van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Bloedonderzoek
Als eigenaren vermoeden dat hun paard risico loopt of heeft gelopen, kunnen zij het beste contact opnemen met hun dierenarts. Deze kan bloed afnemen om een eventueel verhoogd ijzergehalte en afwijkende leverwaarden vast te stellen.