Volgend jaar is er in Twente weer een opleiding voor mensen die schaapherder willen worden.

In 2014 start de opleiding voor de 4e maal en de inschrijving is inmiddels begonnen. De opleiding wordt nu georganiseerd door trainingscentrum Twentse Hoek en de bedrijven ‘van de Schapenhoeve’ en ‘de Wollige Grasmachines’. Er wordt in de nieuwe opzet ook veel aandacht besteed aan kleinschalige begrazingsprojecten hetgeen het interessant maakt voor jonge ondernemers. Geïnteresseerden moeten rekening houden met een druk schema aan theorie en praktijklessen. De opleiding vraagt tevens een goede lichamelijke conditie van de cursist en wilskracht en enthousiasme om dit bijzondere vak te leren.

De opleiding wordt gegeven door ervaren schaapherders en oud cursisten die deze kennis willen overdragen. De opleiding is door zijn brede visie en praktische opzet een bron van inspiratie voor de deelnemers. Tijdens de opleiding worden diverse gastdocenten uitgenodigd, waaronder interessante lessen van dierenartsen en vakbekwame mensen uit de praktijk.

De opleiding bestaat uit acht theorie en acht praktijkdagen die steeds op een zondag plaatsvinden en daarnaast, indien mogelijk, een aantal extra velddagen. Tijdens de praktijkdagen leert de deelnemer o.a. het werken met honden, rasters zetten, begrazingsplannen maken en het efficiënt opzetten van een kudde, schapen scheren, bekappen, administratie bijhouden, helpen bij geboortes, ontwormen en toepassen van medische handelingen maar ook het organiseren van bepaalde activiteiten. De opleiding is zeer uitgebreid en geeft de deelnemers enorm veel theoretische en praktische kennis.

Meer informatie over de opleiding is te vinden op de website: www.twentsehoek.nl/cursussen/opleiding-schaapherder