Twee Wageningse onderzoekers zetten op een rij wat de komst van de wolf naar Nederland betekent voor diverse bevolkingsgroepen, bijvoorbeeld hobbydierhouders.

De opstellers van het Wolvenplan lijken door de actualiteit ingehaald te worden. In de omgeving van Luttelgeest, in de Noordoostpolder, werd een dier doodgereden dat waarschijnlijk een Europese wolf is.

De twee onderzoekers van Alterra Wageningen UR schrijven in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het Faunafonds aan een ‘concept Wolvenplan’ dat nog voor het eind van dit jaar klaar moet zijn.

In Nederland zijn we niet meer gewend om te gaan met grote predatoren. Een heel belangrijk onderdeel van het Wolvenplan is daarom het geven van voorlichting. Voor zowel recreanten (wandelaars, fietsers, ruiters) als voor veehouders, hobbydierhouders, jagers en natuurbeheerders is het van belang om te weten of er wolven in de buurt zijn en hoe ze daarmee om zouden kunnen gaan.”

Incidenteel kunnen wolven voor problemen zorgen, bijvoorbeeld voor schapenhouders. Wie is er dan verantwoordelijk voor de aanpak van dit probleem? Wie draait er op voor de kosten van aangerichte schade, niet alleen als een boer een schaap verliest, maar ook als er toeristen wegblijven uit een gebied uit angst voor wolven? Wat te denken van ziektes die zich via wolven kunnen verspreiden?