In de verschillende natuurgebieden op Ameland lopen ‘natuurlijke grasmaaiers’ die ervoor zorgen dat het duinlandschap zijn open karakter behoudt.  Natuurbeheerder Staatsbosbeheer heeft sinds kort veertien Nederlandse landgeiten in dienst. De geiten verwijderen in het Hagedoornveld de ongewenste vegetatie.

 

Op Ameland is er voor de natuurliefhebber veel te beleven. Zo liggen aan de oostpunt van het eiland liggen de natuurgebieden Kooioerdstuifdijkduinen, ’t Oerd en de Hôn. Gezamenlijk vormen zij 1100 hectare aan rust- en broedgebied voor duizenden vogels. De zuidkant van het eiland grenst aan de Waddenzee, die vanwege zijn unieke geologische en ecologische waarden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Negentig kilometer aan fietspaden en het uitgebreide stelsel aan wandelpaden leiden je door de Amelander natuur. En daar kun je zomaar een kudde IJslandse paarden, Soay schapen, Hereford runderen of de pas geïntroduceerde Nederlandse landgeiten tegenkomen.

Veertien Nederlandse landgeiten

Ook Ameland heeft last van een teveel aan stikstof in de natuur. Dat veroorzaakt de ongewenste groei van stikstofminnende grassen en struiken. Laat je dit proces zijn gang gaan, dan is de unieke, open natuur binnen enkele jaren zijn overwoekerd. Grassen, vogelkers, berk, krent, braam en brandnetel overwoekeren dan de typische duinvegetatie.

Om deze ongewenste begroeiing in de natuurgebieden tegen te gaan worden er verschillende soorten grazers ingezet. Een milieuvriendelijke en duurzame manier in vergelijking met het gebruik van machines. De landgeiten doen hun werk in het Hagedoornveld dat door Staatsbosbeheer wordt beheerd.

Aanpak bospest noodzakelijk

De geiten zijn onderdeel van de herinrichting van een natuurgebied, gelegen aan de noordkant van het eiland, halverwege de dorpen Nes en Ballum. Vanaf de jaren tachtig was er niet veel meer over van het zo kenmerkende open duinlandschap op het Hagedoornveld. Het gebied was overwoekerd door struiken, bomen en grassen. Vooral de Amerikaanse vogelkers was een ware plaag, vandaar ook de naam bospest voor deze plant.

Zijn de landgeiten behulpzaam bij het onder controle krijgen van bospest? En wat vinden bezoekers van de grazende landgeiten in het drukbezochte natuurgebied? Dat lees je in het volledige artikel in Boerenvee. Het hele artikel lezen? Neem dan nu een (proef)abonnement en vermeld in het opmerkingenveld dat je Boerenvee nummer 1 als eerste nummer van je abonnement wilt ontvangen.

 

Tekst en foto: Jan Smit