Wie besluit hobbyvarkens te gaan houden, kiest vaak voor één bepaald ras. Mariska en Gilbert Heutinck houden zowel kune kunes als mangalica’s in het buitengebied van het Achterhoekse Eibergen.

 

Elf jaar geleden betrok het gezin Heutinck het achterhuis van de voormalige boerderij waar Mariska 43 jaar geleden het levenslicht zag. “Ineens hadden we bijna 1 hectare grond tot onze beschikking”, lacht coach/mediator Mariska. “Hoe ons grote erve Wiegert in te richten? Er kwamen een sier-, een moes- en een kruidentuin, een boomgaard en een ren met scharrelkippen, maar wat te doen met die grote wildernis erachter? De keuze viel op hobbyvarkens.”

Knuffelvarkens
Onze eerste twee biggen waren kune kune borgjes. Kune kune betekent “vet en rond” in het Maori. Ze kregen een degelijk buitenverblijf en een klein hok. Kune kunes staan erom bekend dat ze niet tot nauwelijks woelen. We konden ze dus met een gerust hart ons weitje naast huis laten begrazen. Hennie en Bennie groeiden als kool en kregen al snel een groter hok. Op een dag waren we Raoul kwijt, onze jongste zoon. Wat bleek? Hij was in het varkenshok gekropen. We troffen hem slapend aan, tussen Hennie en Bennie in! Dat zegt alles over het karakter van de kune kune. Echt een knuffelvarken! Enige tijd later troffen we een scharrelkip in hun hok aan. Het kippetje zelf lieten ze met rust, maar van het ei dat ze had gelegd, vonden we niets terug…”

 

Woelende wolbalen
Onze mangalica’s zijn afkomstig van Stichting Biologische Stadstuin ‘Down to Earth’ in Gennep. “We verwachten binnenkort onze eerste ‘zelfgefokte’ biggetjes!”, kondigt Mariska verheugd aan. “De fokker in Gennep had geen biggen in de aanbieding en dus hebben we besloten om één van onze mangalica zeugen te vervangen door een drachtige ‘mengelmoes’ zeug met mangalica-, pietrain- en meishanbloed. Ze is gedekt door een Berkshire beer, er zijn namelijk niet zoveel mangalica beren. We zijn heel benieuwd wat voor een variatie aan biggen dit gaat opleveren!”

In Boerenvee nummer 4 van 2021 lees je veel meer over de kune kune’s en mangalica’s van Mariska en haar gezin en vertelt ze over alle voor- en nadelen. Ook verklapt ze hoe het kan dat je de kenmerkende varkenslucht op hun erf niet ruikt.

Wil je dit nummer als eerste nummer van je (proef)abonnement ontvangen? Dat kan! Vraag hier je abonnement aan en vermeld in het opmerkingenveld dat je Boerenvee nummer 4 als eerste nummer wil ontvangen.

Tekst en foto: Margriet Markerink