Na het gymnasium kozen haar klasgenoten voor een universitaire studie. Maar Yanou Beer Buijs (21) niet. Ze droomde al vanaf haar tiende over een leven tussen de schapen, dus koos ze voor een opleiding tot herder. “Veel mensen vonden dat raar, maar dit wilde ik zó graag!”

 

Yanou is een enthousiaste, liefdevolle jonge vrouw en hélemaal wild van schapen. Haar Instagrampagina heet kuddekind en haar slaapkamer staat vol met schapen. Geen echte natuurlijk. Maar ze heeft tientallen knuffelschapen, loopt op schapensloffen en haar muren hangen vol schapenposters.

Tien jaar

Yanou herinnert zich nog exact het moment dat ze wist dat ze herder wilde worden. Ze fietste als tienjarig meisje naast haar moeder over straat. Onderweg stopten ze, omdat haar moeder een praatje maakte met een man. “Hij is vroeger schaapherder geweest”, legde haar moeder haar uit. Het maakte direct iets los in het meisje. In die luttele seconden besloot ze dat ze later herder zou worden.

“Ik besefte dat zo’n beroep dus écht bestond en niet alleen in het kerstverhaal voorkwam. Het deed iets met me, ik zie dat moment nog steeds haarscherp voor me.” Veel mensen associëren een schaapherder met een 17e eeuws tafereel, zegt ze. Of ze denken aan iemand die niet helemaal in de samenleving past. “Zo’n geitenwollensokken figuur, weet je wel. Lekker stereotype.” Maar dit beeld klopt niet, realiseerde ze zich toen ze die man had gezien.

Sterk gevoel

Yanou heeft de drang om met schapen te werken daarna nooit meer losgelaten. Best opmerkelijk vindt ze zelf, want het ideale beroep waarvan je als kind droomt, verandert nog wel eens. “Maar bij mij bleef het. Dat gevoel is enorm sterk.” Ze begon zich te verdiepen in het vak van herder en veel dingen vielen op hun plek. Ze is graag buiten en dol op honden en schapen.

Yanou kwam erachter dat je met schapen het landschap op een natuurlijke manier kan beheren. Schapen werken namelijk natuurlijker dan machines. Bovendien zorgen de dieren voor verspreiding van zaden en sporen via de vacht, de poten en de mest. Ook dragen ze bij aan de cultuurhistorie van het landschap. “Natuurlijke begrazing met schapen is gewoon heel actueel. En er is ook veel vraag naar.”

 

Hoe zien Yanou’s dagen eruit en wat vindt ze zo mooi aan het vak? Dat lees je in het volledige artikel in Boerenvee nummer 1 van 2022. Alles lezen?  Neem dan nu een (proef)abonnement en vermeld in het opmerkingenveld dat je Boerenvee nummer 1 als eerste nummer van je abonnement wilt ontvangen.

Tekst: Mariska Bloemberg-Van der Hulst

Foto: Yanou Beer Buijs