De Identificatie en Registratie (I&R) voor paarden wordt per 21 april 2021 strenger. De nieuwe eisen gelden voor alle paardachtigen in Nederland: paarden, pony’s, ezels en muilezels. Hierbij  gaat het om hobbymatig en professioneel gehouden dieren.

Identificatie en registratie paarden: nu en straks

Nu moeten alle paarden een paardenpaspoort en een chip hebben, behalve veulens jonger dan 6 maanden. Er wordt niet geregistreerd wie de houder of eigenaar van het paard is. Dat laatste gaat veranderen, want straks moet bekend zijn welke paarden waar gehouden worden.  De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) gaat de database beheren. De paardenhouder is verantwoordelijk voor het bijhouden van de database.

Hoe?

Iedere paardenhouderij is straks ingeschreven in de database met gegevens over de locatie, bedrijfsactiviteiten, faciliteiten etc. De paardenhouder moet alle aanwezige paardachtigen registreren. Elk paard moet binnen 12 maanden na de geboorte in het systeem staan. Van ieder dier moet je de volgende gegevens melden:

  • chipnummer en chiptype
  • paspoortnummer
  • geslacht
  • geboortedatum en geboorteland
  • de datum en uitgevende instantie van het paspoort

Voor paarden die tijdelijk niet op het bedrijf aanwezig zijn, moet je lokale administratie bijhouden. Denk aan een paard dat op wedstrijd gaat of mee is op een buitenrit. Dit houd je bij in je lokale administratie, want je moet op ieder moment kunnen laten zien waar alle paarden zijn.

Waarom een strengere identificatie en registratie voor paarden?

De strengere identificatie en registratie voor paarden is onderdeel van de nieuwe Europese Diergezondheidsverordening . Deze verordening gaat in 2021 in. Doel van deze verordening is om meer overzicht te hebben bij de uitbraak van een besmettelijke dierziekte. Denk hierbij aan de Afrikaanse paardenpest of  droes.

 

Natuurlijk houden we je op de hoogte van de precieze uitwerking van de nieuwe regels.