Honden en katten van rokende baasjes hebben 2 keer meer kans kanker te ontwikkelen dan hun soortgenoten die rookvrij leven. Dat meldden Britse experts vorige week.

Honden die blootgesteld worden aan rook lopen vooral meer risico op neus- en longkanker dan huisdieren die in rookvrije gezinnen leven. Katten hebben 2 keer meer kans op kattenlymfoom, een kanker in het bloed en immuunsysteem.

Passief roken

Deskundige Val Mills: “Mensen beseffen niet dat roken de gezondheid van hun huisdier treft. Rokers die stoppen, kunnen zo hun huisdier redden van ziekten die veroorzaakt worden door passief roken. Dieren met relatief lange snuiten als windhonden zijn gevoeliger voor neuskanker. Omdat katten en honden zichzelf schoonmaken met hun tong, worden ze blootgesteld aan een hoger niveau van schadelijke stoffen in vergelijking met mensen”.

Schadelijke stoffen inslikken

Dierenarts Elaine Pendlebury bevestigt dit: “De effecten van meeroken bij mensen zijn al langer bekend. Maar artsen maken zich nog niet zo lang zorgen om huisdieren. Honden en katten ademen de rook in, maar de stoffen kunnen zich ook in hun vacht nestelen. Tijdens het verzorgingsritueel met hun tong, slikken ze de schadelijke stoffen in, waardoor ze vaker in aanraking komen met de giftige stoffen”.

Studie

Een studie aan de afdeling diergeneeskunde aan de Universiteit van Glasgow toonde eerder al aan dat de vacht van honden met rokers als baasje meer nicotine bevatte. Andere studies hebben bewezen dat passief roken de kans op bronchitis en astma bij huisdieren verhoogt.

Dierennieuws.nl