Nog even en dan staat de winter alweer voor de deur. Welke voorbereidingen zijn er nodig om alpaca’s comfortabel door periodes van strenge vorst, sneeuwval, gure wind en slagregens heen te helpen? We vroegen het aan Anniek van Dijk van alpacafokkerij Alpacamundo.

Anniek had al vroeg de wens om tijdens haar werkzame leven ‘iets met dieren’ te gaan doen. Ze volgde de studie ‘Diermanagement’ aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Anniek woonde met haar vriend Auke in de stad Groningen en daar was geen plaats voor dieren. Ze gingen op zoek naar een plek waar dat wél kon. Het was de bedoeling dat het schaapjes zouden worden…

Geen schapen maar alpaca’s 
Het waren vrienden die het stel op het spoor van de mini-schaapjes Ouessanten zetten. Thuis gekomen was Anniek de naam van dit schapenras alweer vergeten en probeerde via internet het ras te achterhalen. Al googelend kwam ze terecht bij de alpaca, die gelijk haar interesse wekte.

Anniek was verrast dat ze nog nooit van deze dieren had gehoord. Ook niet tijdens haar opleiding, die toch gericht is op de non-productiedieren. Wat een prachtige dieren met hun grote ogen en schitterende vacht, dacht ze. Alle informatie over het houden en verzorgen van de alpaca werd opgeslokt.

Anniek kwam terecht bij Gert en Margreet Joling van de Alpaca-Ranch in Meeden, die al in 2005 waren begonnen met het houden van alpaca’s. Het enthousiasme werd groter en groter en Anniek en Auke waren het over eens: alpaca’s moesten er komen.

Een winterse vuurdoop
Anniek: “Onze zoektocht naar een plek met een stuk grond bracht ons bij een woning in het buitengebied van het Friese Surhuisterveen. Nog voordat het definitieve koopcontract was getekend hebben we bij Gert en Margreet Joling vier dieren gekocht. We konden niet langer wachten!’’ In 2011 arriveerden de alpaca’s. ‘’In 2012 kregen we, als onervaren houders, gelijk te maken met een strenge winter. Met de ervaring van toen én die van de afgelopen jaren, zijn we nu optimaal voorbereid op een nieuwe koude periode.’’

Kun je alpaca’s de hele winter buiten houden? Wat doe je bij een dik pak sneeuw en hoe houd je het drinkwater vrij van ijs? De antwoorden op deze vragen en nog veel meer lees je in Boerenvee nummer 6 van 2021.

Tekst en foto: Jan Smit

Wil je dit nummer als eerste nummer van je (proef)abonnement ontvangen? Dat kan! Vraag je abonnement aan en vermeld in het opmerkingenveld dat je Boerenvee nummer 6 als eerste nummer wil ontvangen.