In Oosterbeek (Gld.) voerde een team van drie dierenartsen vandaag een niet alledaagse operatie uit. Ze steriliseerden een hangbuikzwijnzeugje.

De operatie werd uitgevoerd door dierenarts Merijn de Bont van Diergezondheidscentrum ’t Wijdseland in Doesburg in samenwerking met dierenarts Hein Stoop en Hildeward Hoenderken van Dierenkliniek Pietersberg in Oosterbeek.

In Nederland worden tussen de 4000-5000 hobbyvarkens gehouden. Varkens zijn zeer sociale en intelligente huisdieren. Ze zijn zeer goed te trainen en kunnen van alles leren. Ze zijn zeer schoon en snel zindelijk te krijgen. Varkens willen wel graag veel aandacht maar slapen overdag veel!

Het castreren van mannelijk varkens (beren) wordt vaak gedaan, het voorkomt dat het vlees van vleesvarkens vies smaakt. Bij hobbyvarkens worden ook vaak de mannelijke dieren gecastreerd, dan kunnen ze met vrouwtjes samenleven en zijn ze vaak wat vriendelijker. Het steriliseren van vrouwelijke dieren komt veel minder vaak voor, vooral bij varkens die in huis leven kan de berigheid (vruchtbare periode) vervelend zijn. Vaak plassen varkens dan in huis.

De operatie van Sjaan duurde ongeveer 45 minuten, beide eierstokken werden verwijderd. De narcose werd goed verdragen en Sjaan leek na de operatie geen pijn te hebben. Sjaan kan weer vrolijk door het huis lopen!