De NVWA treedt streng op als trekpaarden met een gecoupeerde staart bij een keuring of tentoonstelling verschijnen. Als gevolg hiervan zijn al drie trekpaardkeuringen afgelast.

De NVWA constateerde eerder dit jaar tijdens tentoonstellingen dat bij een aantal trekpaarden de staart is gecoupeerd, zonder dat daarvoor een diergeneeskundige noodzaak bestaat. “Dit is een verboden ingreep”, schrijft de NVWA aan de Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger (KVTH).
Staartwervels
Bij couperen worden negen van de twaalf staartwervels van het paard verwijderd. Dat heeft vooral een praktische reden. Bij het mennen of bij werkzaamheden op het land kan de staart dan niet verstrikt raken in het tuig. Een alternatief is de staart vlechten en opbinden.
Het coupeerverbod bestaat al sinds 2001, maar de NVWA is sinds kort strenger aan het handhaven. Bij een eerste overtreding krijgt de eigenaar van het paard een boete van 15.000 euro. Na vijf overtredingen volgen andere juridische maatregelen, staat in de brief van de NVWA.