‘Het hamstermeisje’, werd ze door klanten genoemd. En niet zonder reden. Want als medewerkster van Dierenspeciaalzaak Wesdijk in Barendrecht was Denise Huijts jarenlang hét aanspreekpunt voor hamstereigenaren. In het bijzonder op het gebied van het zogenaamde hamsterscaping, een idee van Denise zélf, dat inmiddels wereldwijd wordt opgepakt. 

“Hamsterscaping is het ontwerpen van een leefwereldje voor je hamster dat voldoet aan zijn natuurlijke behoeften. En daardoor trigger je zijn natuurlijke gedrag,” aldus de 28-jarige Denise. “Behalve genoeg ruimte, moet de hamster vooral de mogelijkheid hebben om te graven en er moeten genoeg verstopplekjes zijn. Een grote bak met alleen bodembedekking en een paar huisjes is niet voldoende. Je hamster zal zich dan niet veilig voelen wanneer hij van de ene naar de andere kant van de bak wil.”

Natuurgetrouwe leefwereld

Denise weet duidelijk waar ze over praat. Ze is dan ook al sinds 2014 bezig met hamsterscaping. “De naam is afgeleid van aquascaping, waarbij mensen zo natuurgetrouw mogelijk een wereldje voor hun vissen maken. Een collega in de dierenspeciaalzaak deed dat. “Dat kan ik ook, dacht ik. Maar dan bóven water.” Wat begon als een grap tussen collega’s, mondde uit in Denise’s allereerste scape, met materiaal uit de winkel. “Die eerste was superlelijk. Daarna is het geëvolueerd. Een paar jaar later had ik een inrichting gemaakt waar klanten voor bleven staan. Maar het was nog steeds niet wat het nu is hoor,” lacht ze.

Hamsterscaping begint met ruimte

Hamsterscaping begint met een goede bak van voldoende formaat. “Ik praat in oppervlakte. De minimale afmeting van een dwerghamsterverblijf is 2800 cm². Dat betekent bijvoorbeeld een bak van 70x40x40 cm.” Beduidend groter dan de gemiddelde hamsterkooien die – nog steeds – in veel dierenwinkels verkocht worden. Tot grote ergernis van de expert. “Veel producenten maken veel te kleine kooitjes. Vervolgens worden klanten boos wanneer de hamster als gevolg daarvan agressief wordt of in de tralies hangt.”

Denise kreeg het destijds voor elkaar dat Wesdijk het assortiment wijzigde. Maar niet alle klanten zaten daarop te wachten, want groter betekent duurder. “Je moet als verkoper de klant durven zeggen dat een hamster die ruimte nodig heeft, vind ik.” Iets waar Denise zelf geen moeite mee had. “Nee. Als het om dieren gaat, kan ik mijn mond niet houden.” Een grote bak alleen is echter niet voldoende. Een fijn verblijf voor je hamster staat of valt met de inrichting.

Hoe geef je hamsters de ruimte om hun eigen gangenstelsels te bouwen? Welke bodembedekking gebruik je? En welke producten gebruik je als beschutting? Waarom is een zandbadje onmisbaar? Kun je ook echte plantjes gebruiken? Je leest alles over hamsterscaping in Boerenvee nummer 6 van 2021.

Tekst: Judith van der Steeg

Foto: Denise Huijts

Wil je dit nummer als eerste nummer van je (proef)abonnement ontvangen? Dat kan! Vraag hier je abonnement aan en vermeld in het opmerkingenveld dat je Boerenvee nummer 6 als eerste nummer wil ontvangen.