Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) breidt de komende jaren zijn genenbank uit met extra Nederlandse geiten- en schapenrassen. De genenbank gaat sperma opslaan van de Toggenburger geit, en de schapenrassen Flevolander, Swifter, Noordhollander en de Texelaar.

In de genenbank van het CGN worden zeldzame Nederlandse rassen veilig gesteld. De opbouw van de genenbank bestond uit stieren- en hengstensperma en wordt door CGN uitgebreid naar de andere landbouwhuisdiersoorten.

Het CGN is al een tijdje bezig met het verzamelen van sperma van de landgeit, het Kempisch en Drents Heideschaap. Van de Blauwe Texelaar, de bonte geit en de witte geit is er ook al materiaal in de genenbank opgeslagen.

Invriezen

Sperma invriezen van een nieuwe diersoort wordt voorafgegaan door onderzoek naar spermawinning en invriesmethoden. Naast ejaculaat spermawinning is voor rammen en bokken een unieke methode van spermawinning ontwikkeld door epidydimaal sperma uit de bijbal te isoleren (na castratie of slacht). Met een inseminatieproef is aangetoond dat dit epidydimale sperma goed kan bevruchten.

Zie voor meer informatie het rapport Winning en opslag van sperma van zeldzame Nederlandse schapen- en geitenrassen in de genenbank op de site van CGN.