Nederland fokt de beste sportpaarden ter wereld. Paarden die geroemd worden om hun goede gezondheid en wedstrijdmentaliteit. Maar juist dat ‘sportkarakter’ matcht niet altijd met de grootste groep van paardengebruikers: de basiswedstrijdruiters en de recreatieve ruiters en menners. 

Sportpaarden zijn vaak te ‘hot’ voor een ruiter of menner die de mogelijkheden, ervaring en kunde mist om elke dag te trainen en op concours te gaan. In de praktijk worden de (topsport)kwaliteiten van deze paarden niet benut en raakt de gebruiker teleurgesteld omdat het niet ‘klikt’ met het paard. Natuurlijk willen ook de basiswedstrijdruiters paarden die kunnen presteren maar zonder een sensibel en gecompliceerd karakter. Paarden die gerust een aantal dagen ongetraind kunnen blijven, veelzijdig ingezet kunnen worden en waar het hele gezin van kan genieten. En die paarden zijn dichterbij dan je zou denken. Ons nationaal erfgoed: het Gelderse Paard! Ook Kimberley Jongbloed uit Ravenstein is inmiddels helemaal ‘om’. In Boerenvee nummer 5 van 2021 vertelt zij hoe het Gelders paard in haar leven is gekomen en waarom zij inmiddels helemaal verknocht is aan deze paarden.

Lees Kims verhaal en sluit een (proef)abonnement af! Vermeld in het opmerkingenveld dat je Boerenvee nummer 5 als eerste nummer wil ontvangen.

 

Tekst en foto: Hans Krudde