Het Friese paard lijkt amper te lijden onder de crisis. Dat stelde Cees Roozemond, voorzitter van de Koninklijke vereniging het Friesch Paarden Stamboek (KFPS). Hij zei dat gisteren bij de opening van de KFPS Hengstenkeuring, die dezer dagen plaats vindt in het WTC in Leeuwarden.

Uit cijfers van KLM Cargo, dat paarden naar andere landen vervoert, zou blijken dat er in 2011 en 2012 meer paarden vervoerd zijn dan in de jaren daarvoor. Roozemond gaf aan dat de export van gewone paarden stabiel zou zijn, het aantal wedstrijdpaarden dat vervoerd is zou zijn gestegen.

Als het gaat om het aantal Friese paarden, dan zit de export rond het niveau van de 4500 paarden per jaar. Weliswaar ietsje minder dan enkele jaren geleden, maar, zo waarschuwde Roozemond, binnen nu en twee jaar zal de export alleen maar toenemen. ,,Onlangs vervoerden we ruim dertig Friese paarden naar Mexico Stad, Mexico is een van de landen waar de vraag naar Friese paarden alleen maar toeneemt. Ik sprak tijdens de vlucht met een van de medewerkers van de transporteur en vroeg hem hoe bijzonder het nu eigenlijk was om op een vlucht zo veel Friese paarden te vervoeren. ‘Dat doen wij elke week meneer Roozemond’, was zijn antwoord.”