In 2013 zullen er diverse initiatieven en evenementen georganiseerd worden om de meer dan 100 jarige historie van de Barnevelder extra in de spotlights te zetten.

De Barnevelderclub, Nederlandsche Hoenderclub en het Pluimveemuseum, ondersteund door de gemeente Barneveld en Kleindier Liefhebbers Nederland hebben hun handen ineengeslagen om het eeuwfeest van de Barnevelder extra publiciteit te geven.

Op 23 februari zal het jaar van de Barnevelder officieel om 10.00 uur geopend worden op het Pluimveemuseum te Barneveld. De officiƫle opening zal worden verzorgd door de wethouder van Barneveld. In het Pluimveemuseum zal dit jaar extra aandacht gegeven worden aan de historie van de Barnevelder en er zal een overzichtstentoonstelling zijn gezien het belang van dit ras voor de Nederlandse pluimvee industrie en hoe het ras zich ontwikkeld heeft over de afgelopen 110 jaar. De Barnevelderkippen zijn ook te bezichtigen op deze openingsdag.

In de loop van het jaar volgen nog diverse activiteiten rond Barnevelders.

Alle activiteiten worden georganiseerd door De Barnevelderclub, Nederlandsche Hoenderclub en het Pluimveemuseum, ondersteund door de gemeente Barneveld en Kleindier Liefhebbers Nederland.