In 17 van de 27 EU-lidstaten hebben inspectiediensten in producten paardenvlees aangetroffen waarbij dat niet op het etiket werd vermeld. Ook zijn er meldingen van vlees waarin de pijnstiller fenylbutazon is aangetroffen.

Daarvan is melding gemaakt bij de Europese Commissie. Bij zes meldingen uit Duitsland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk bestaat er de verdenking van fraude. De verkeerd geëtiketteerde producten betreffen pastagerechten, stoofschotels, hamburgers en bevroren vlees. De producten zijn gevonden in Duitsland, Ierland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Portugal en Zweden.

Er vonden ook leveringen van verkeerd geëtiketteerde producten plaats naar landen buiten de Europese Unie, zoals Zwitserland, Noorwegen en Hongkong. Het ging daarbij om producten uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Polen, Ierland, Luxemburg, Roemenië en Cyprus. Via het Europese waarschuwingssysteem RASFF zijn ook meldingen gedaan van paardenvlees waarin de pijnstiller fenylbutazon is aangetroffen. Dat middel mag niet in de voedselketen terecht komen. Fenylbutazon is gevonden in vlees uit het Verenigd Koninkrijk en verscheept naar Frankrijk en Nederland.

Voordat toestemming tot het slachten van paarden voor menselijke consumptie wordt gegeven moet het paspoort en VKI-formulier (voedselketen informatie)  door de dierenarts van de NVWA zijn beoordeeld. Bij paarden die voorbestemd zijn om in de voedselketen te gebruiken, is het gebruik van fenylbutazon verboden.