Dat eikenprocessierupsen een bedreiging en een gezondheidsrisico voor de mens kunnen opleveren, is al lange tijd bekend. Het risico wordt veroorzaakt door de brandharen, die deze rupsen zo ongeveer vanaf de eerste week van mei loslaten. De eikenprocessierups is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid van mensen, maar ook voor die van dieren, zoals honden en katten, paarden en koeien.
 
Irritatie en ontstekingen
Vooral irritatie aan lippen en slijmvliezen van mond en keel, met jeuk, blaren, speekselvloed en slikklachten en ontstekingen aan de ogen worden hierbij gezien. Daarnaast ziet men volgens de GD ook wel verschijnselen van algemene aard, zoals irritatie van de slokdarm, diarree en koorts.
 
Paarden lopen vooral risico als ze in de buurt van eiken grazen waarop de rupsen zich bevinden, maar er zijn ook gevallen beschreven waarbij hooi gewonnen in de buurt van aangedane bomen besmet bleek met brandharen en meerdere paarden na het eten van dit hooi klachten ontwikkelden.
 
Spoelen met handschoenen
Verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Als u enkele van bovenstaande verschijnselen -zoals jeuk, blaren, speekselvloed- bij uw dier ziet en u vermoedt dat het veroorzaakt zou kunnen worden door de processierups is het belangrijk de mond meteen zoveel mogelijk te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen, zodat u zelf geen irritatie op uw huid krijgt. En neem contact op met uw dierenarts, zodat er een injectie kan worden gegeven tegen de allergische reactie.
 
Bestrijding professioneel
Bestrijding van rupsen moet professioneel gebeuren, door middel van een soort stofzuiger. Hiervoor kun je het beste de gemeente bellen.
 
Preventie door middel van bloemen
Preventie van rupsen gebeurt nu vaak door middel van aaltjesbestrijding met biologische middelen. Die zorgen echter voor een bestrijding van alle rupsen en vlinders, waar er al te weinig van zijn. Met name eikenbomen hebben een grote diversiteit aan bewoners. Een pilot van de Vlinderstichting in Achterhoekse gemeenten met het zaaien van bloemen voor sluipwespen- een natuurlijke vijand van de processierups- lijkt zo succesvol dat dit wordt uitgebreid. Vraag hierom bij uw gemeente, dan winnen we zowel aan biodiversiteit als aan plaagbestrijding.
 
Zie ook een bericht op het Renkums nieuws over de pilot.