Voor wie wil beginnen met het houden van kippen, is de Sussex kip een goede keus. Het zijn rustige kippen die zich gemakkelijk aanpassen aan hun omgeving, zijn gemakkelijk handtam te maken en zijn niet alleen vriendelijk naar mensen maar ook onderling. Dit is één van de redenen waarom André en Bianca van der Steege kozen voor dit ras.

Voordat Steege’s erf de huidige bestemming kreeg, was het een veehouderij met koeien. De deel is inmiddels omgetoverd naar een ruimte voor verschillende doeleinden. Wie hier binnenkomt ziet nog altijd de oude elementen van de boerderij en herinneringen aan vroeger tijden. Voor André en Bianca horen de dieren er gewoon bij. Wie het erf betreedt, wordt begroet door twee vriendelijke Labradors. Daarnaast zijn er schapen met lammeren en worden er bijen gehouden. En toch ontbrak er nog iets…

Sussex: ideale kip 

“We wilden heel graag nog een koppeltje kippen”, vertelt Bianca, “dat hoort er gewoon bij. Na lang wikken en wegen hebben we voor het Sussex kippenras gekozen. Er stonden wel wat eisen op ons lijstje waaraan het kippenras moest voldoen. We hebben veel gasten op ons erf, vriendelijkheid en mensgerichtheid stond dus bovenaan dat lijstje. Het leuke van kippen is, dat je ze uit de hand kan voeren. Het contact met de dieren is zo fijn. Daarnaast was huisvesting van belang. We hebben ruimte genoeg, dus een hok met een grote ren is geen enkel probleem, maar we wilden geen hoge omheining. De Sussex kip is er eentje die niet wegfladdert en netjes binnen de omheining blijft. We wilden ook graag een kippenras dat goed bestand is tegen allerlei kippenziektes. En niet geheel onbelangrijk, we wilden de eitjes gaan verkopen, dan moet je wel kippen hebben die met regelmaat eieren leggen. De Sussex voldeed helemaal aan ons wensenlijstje!”

Wie is de Sussex?

De Sussexkip is tam, vriendelijk en mensgericht. De hennen en hanen hebben een gemiddeld formaat (de hennen wegen 3 tot 3,5 kilo, de hanen zijn ongeveer een kilo zwaarder). De Sussex is er in verschillende kleurvarianten. Wil je weten welke kleuren er zijn en waarom de voorkeur van Bianca uitgaat naar de witte? En wat de plannen van André en Bianca voor de toekomst zijn met hun www.steegeserf.nl? Lees dan het hele artikel in Boerenvee nummer 4 van 2021.

 

Wil je dit nummer als eerste nummer van je (proef)abonnement ontvangen? Dat kan! Vraag hier je abonnement aan en vermeld in het opmerkingenveld dat je Boerenvee nummer 4 als eerste nummer wil ontvangen.

 

Tekst en foto: Jolanda Brouwer