Het Brandrode rund vormt de spil van het bedrijf van Simone Koggel. Met haar veestapel boert ze nu ruim een jaar op een nieuwe prachtige locatie in de uiterwaarden van De Vecht bij Ommen. De koeien beheren de natuur en decoreren het landschap. 

Al bijna 20 jaar heeft Simone haar hart verpand aan het Brandrode rund. “Het zijn Oer-Hollandse runderen die dicht bij de natuur staan. Ze hebben een rustig en vriendelijk karakter. Brandrode runderen zijn sober en sterk, en passen prima op de natuurgraslanden langs rivier De Vecht.” Simone begon met Brandrode runderen in Arriën, een buurtschap ten oosten van Ommen. Ze organiseerde daar onder meer koesafari’s, waarbij ze toeristen in een wagen achter een antieke Hanomag trekker rondreed in het leefgebied van de Brandrode runderen aan de boorden van de Vecht.

Er ging heel wat aan vooraf voordat Simone in Varsen belandde. Hier houdt ze haar koeien bewust in een zogenaamde roundhouse. Nieuwsgierig wat een roundhouse precies is en waarom Simone hiervoor gekozen heeft? Het complete artikel lees je in Boerenvee nummer 1 van 2022. Het hele artikel lezen? Neem dan nu een (proef)abonnement en vermeld in het opmerkingenveld dat je Boerenvee nummer 1 als eerste nummer van je abonnement wilt ontvangen.

 

Tekst en foto: Berrie Klein Swormink