In de Herbertusbossen in Heeze lopen sinds kort 5 Bonte Bentheimers. Deze varkens worden ingezet om de graszodes in het bos om te wroeten. De minerale grond die hierbij bovenkomt, zorgt voor een kiemplaats voor planten. Zo vindt op een heel natuurlijke manier bosverjonging plaats.

Anleiding voor de inzet van de varkens was een verzoek van een boer die graag varkens in een wei, bos of akker van Brabants Landschap wilde plaatsen. De boer wil een gezond streekproduct op de markt brengen, dat op een natuur- en diervriendelijke manier is opgefokt. Varkens permanent in een wei of akker laten lopen, leidt echter niet automatisch tot meer natuurwaarden. Daarom zocht Mari de Bijl, beheerder bij Brabants Landschap, naar een andere oplossing.

Mari de Bijl: “Toen ik een open perceel dennenhout zag met alleen maar ondergroei van gras, kwam ik op een idee. Op plekken waar de grasmat te dicht is, komt geen natuurlijke verjonging naar boven. Dat is jammer, want meerdere etages maken een bos interessanter en biodiverser. Door de varkens de grasmat te laten omwoelen, ontstaan struiklagen op plekken waar eerst alleen gras en bomen stonden. Deze struiklagen zorgen voor dekking voor dieren en broedgelegenheid voor vogels. Bovendien hoeven we voor het omploegen van de grond nu geen zware machines in te huren, die insporen en wortels beschadigen.”

Bron: Brabants Landschap