Baardkrielen komen al eeuwenlang in de ‘Lage Landen’ voor. De eerste afbeeldingen van deze dieren kunnen we vinden op verschillende 17de -eeuwse schilderijen. Deze kleine en aanhankelijke Belgische baardkrielen hebben allemaal een bijzonder vriendelijk karakter. De ‘baardjes’, zoals liefhebbers ze vaak noemen, komen in Nederland in verschillende uitvoeringen voor.

België kent maar liefst elf verschillende zeldzame oude krielrassen, vaak vernoemd naar de streek waar ze  vandaan komen. Daarnaast kent België een groot aantal oorspronkelijke, grote hoenderrassen. Deze hoenders hield men al eeuwenlang voor een vers eitje of een lekker stukje vlees.

Door de opkomst van de intensieve pluimveehouderij met gespecialiseerde pluimveerassen zijn veel van deze zogeheten nutsrassen in de vergetelheid geraakt.  Voornamelijk hobbyfokkers houden dit cultureel erfgoed in stand.

Naast deze nutsrassen worden oude krielrassen puur voor het plezier en voor het fokken van ‘de mooiste’ gehouden. De Belgische baardkrielenfamilie is daar een voorbeeld van.

In alle soorten en maten

De bekendste baardkiel is de Antwerpse baardkriel, die opvalt door een driedelige baard en rozekam. Dit ras is in Nederland erkend in maar liefst 23 kleurvariaties. De Antwerpse heeft een klein zusje, de Grubbe baardkriel. Een diertje dat lijkt op de Antwerpse, maar dan zonder staart. Deze zogenaamde bolstaarten waren populair omdat men dacht dat roofdieren deze  krielen zonder staart minder makkelijk konden grijpen.

Naast de Antwerpse kennen we de Ukkelse baardkriel. Dit beestje heeft een enkele kam en veren aan de poten. Ook de Ukkelse kent weer een staartloze zus, die we Everbergse baardkriel noemen.

Tot slot werd er ruim honderd jaar geleden in de Brusselse gemeente Watermaal-Bosvoorde een derde kriel gefokt. Deze Watermaalse baardkriel is één van de kleinste krielen en het is een veel gehouden kipje. Deze krielen hebben een bijzondere driedoornige rozekam en een grappig smal kuifje op hun charmante kopje. We kennen de Watermaalse baardkrielen in 33 kleurslagen. Ook de Watermaalse heeft een staartloos zusje, de Bosvoordse baardkriel.

Tekst en foto: Jan Smit

Dit is een deel van het complete artikel over baardkrielen dat in Boerenvee nummer 6 van 2021 is verschenen. Het hele artikel lezen?  Neem dan nu een (proef)abonnement en vermeld in het opmerkingenveld dat je Boerenvee nummer 6 als eerste nummer van je abonnement wilt ontvangen.