Previous Page  11 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 48 Next Page
Page Background

11

Boeren

vee

2/2016

D

e Berkshire, genoemd naar de streek van herkomst (het

huidige Oxfordshire), is één van de oudste Engelse

varkensrassen en het eerste ras waarvoor in 1884 een

stamboek werd opgericht. Mede oorzaak hiervan was het feit dat

het Koninklijke huis destijds groot aanhanger en houder (op

Windsor Castle) van deze zwarte varkens met de witte accenten

(“six-point white”) was.

Een opvallende verschijning, maar het was vooral het vlees dat

dit ras destijds zo razend populair maakte. Het Berkshirevlees is

niet te vergelijken met het varkensvlees dat wij tegenwoordig

nuttigen; het is veel donkerder van kleur en met vet doorregen

(gemarmerd), de spiervezels zijn erg fijn waardoor het vlees erg

mals is, het vlees krimpt ook niet tijdens het braden omdat het

geen vocht verliest, de smaak is zoeter. In Japen wordt Berkshire-

vlees op de markt gebracht als Kurobuta, een delicatesse met

dezelfde reputatie als het beroemde Wagyu-rundvlees.

Opmerkelijk is dat juist het bijzondere vlees ook bijna het einde

van het Berkshire varken betekende. Veranderende eetpatronen

(steeds magerder vlees) en economische motieven (meer vraag

naar vruchtbare snelgroeiende varkens die met zo min mogelijk

voer smakeloze kiloknallers konden produceren) maakte het

langzaam groeiende vette Berkshire varken steeds minder

populair. In 2008 waren er wereldwijd nog slechts 800 fokzeugen

over. We zien echter de laatste decennia een kentering in de

waardering van vlees. Steeds meer consumenten kiezen voor het

eten van minder, maar dan wel beter vlees. Ze kiezen voor

duurzaam en diervriendelijk geproduceerd vlees met meer smaak.

Het Berkshirevlees past helemaal in dit plaatje en staat dan ook

steeds vaker op de menukaart van exclusieve restaurants. De

bekende culinair journalist en schrijver Marcus Polman wijde

zelfs een heel boek ( ‘Het perfecte varken’) aan de bijzondere

kwaliteiten van het Berkshire varkensvlees vol met klassieke

recepten.

Berkshirehouders

Restaurants kunnen natuurlijk alleen het bijzondere Berkshire-

vlees aanbieden als het ook geleverd kan worden.

Op zoek naar extensief te houden varkens die vlees kunnen

produceren dat smaakt naar echt ouderwets varkensvlees, stuitte

dierenarts en varkensboer Kees Scheepens uit Oirschot op

Berkshire varkens. Hij importeerde een twintigtal raszuivere

Berkshires uit Frankrijk en startte zijn ‘outdoorbedrijf’ (zowel de

fokzeugen als de vleesvarkens lopen jaarrond buiten in weilan-

den) ‘Duke of Berkshire’.

Om echter rendabel te kunnen boeren heeft hij, naast de

raszuivere teelt, ook kruisingen met andere rassen toegepast. Dit

om de mindere kwaliteiten van de Berkshire als vleesvarkenpro-

ducent, te weten de vruchtbaarheid en de groeisnelheid, te

verbeteren zonder teveel te hoeven inboeten op de bijzondere

kwaliteit van het vlees. Scheepens is hiermee een van de

grondleggers van het Berkshire varken in Nederland.

Diverse andere particuliere initiatieven leidden tot de import van

raszuivere Berkshire varkens naar Nederland en op dit moment

zijn er enkele tientallen houders van één of enkele zeugen in ons

land. De meeste zijn hobbyboeren. Een aantal van hen legt zich,

net als Scheepens, toe op de productie van authentiek varkens-

vlees, al dan niet veredeld met andere rassen.

‘Superleuk hobbyvarken

dat bijzonder vlees levert’