Previous Page  20 / 48 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 20 / 48 Next Page
Page Background

Boeren

vee

5/2014

20

Chris de Jong gaf een goede baan op om

zijn passie te volgen: met dieren werken.

Hij startte een melkschapenbedrijf in

Friesland, begon met zelfzuivelen en

organiseert inmiddels ook workshops

leidinggeven tussen zijn schapen.

“Schapen reageren als mensen. Ze laten je

haarjn zien hoe jij leiding geeft, en wat

er werkt en niet werkt.”

V

raag een manager bij schapenmelker Chris de Jong een

Texelse ram uit het hok te halen en Chris zal hem

daarna kunnen vertellen wat zijn manier van leidingge-

ven is. “Dit is één van de oefeningen uit mijn workshop Inspire-

rend Leidinggeven.” Schapen en leidinggevende vaardigheden

ontwikkelen, het lijkt een wereld van verschil, maar op Bongas-

tate gaat het prachtig samen.

“Om zo’n ram uit zijn hok te halen moet je duidelijk zijn,

overwicht hebben en zelfvertrouwen uitstralen. Het lukt slechts

een enkeling”, legt Chris uit, terwijl hij nog een oefening noemt.

“Ga maar in de stal zitten en maak contact met de dieren.” Waar

bij de één de schapen op een veilige afstand blijven, zal een ander

door de schapen helemaal overlopen worden. “Schapen reageren

als medewerkers. Ze voelen wanneer ze op afstand moeten

blijven, maar kunnen ook helemaal over je heen lopen. Zo leer je

van de schapen hoe je beter kunt leiding geven.”

Wel succes, geen voldoening

Chris is boerenzoon. “We molken koeien thuis”, zegt hij over het

bedrijf in Zuid Holland waar zijn broer de koeien inmiddels

verving door melkschapen. “Ik ging studeren, dat was eigenlijk

een logische keuze”, vertelt Chris over zijn opleiding economie

aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zo belandde hij

uiteindelijk bij de ABN Amro waar hij manager werd op een IT

afdeling. “Een prima betaalde baan waar ik ook plezier in had”,

blikt hij terug. “Maar voor mij ging het helemaal nergens over,

het gaf me geen voldoening en stond mijlenver van de dagelijkse

praktijk.”

Op zijn 42-ste gooide hij het roer helemaal om. “Ik wilde met

dieren werken, dat is mijn passie.” Het toeval -en zijn broer-

brachten hem bij melkschapen. De lage grondprijzen zorgden

ervoor dat hij in Hijlaard, dichtbij Leeuwarden, een boerderij kon

kopen met een potstal en 17 hectare land. “Het was een bedrijf

waar geiten gemolken werden en dus ook heel geschikt voor

schapen.”

In 2009 begon Chris Friese schapen te melken en dat was in het

begin een behoorlijke ontdekkingsreis. “Ik had bij mijn broer al

veel geholpen en wist wel hoe ik het met de schapen moest

aanpakken. Maar alles was nieuw en ik moest het werk allemaal

zelf doen.” Al vrij snel kreeg hij ook nog met tegenvallers te

maken. “De vraag naar schapenmelk zakte helemaal in elkaar.

Na een paar maanden wilden ze de melk niet meer ophalen.”

Op Bongastate worden schapen gemolken, workshops gegeven en

yoghurt gemaakt

“Schapen zijn net

mensen”

Schapen laten zien wat

werkt en wat niet werkt